Μπαλάκι ανάμεσα σε Ρώμη και Βαλέτα γίνονται 629 πρόσφυγες και μετανάστες(ανάμεσά τους 123 ανήλικα παιδιά και επτά γυναίκες που κυοφορούν), οι οποίοι επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius που βρίσκεται περίπου 40 μίλια ανοιχτά της Μάλτας, καθώς καμία από τις δύο γειτονικές χώρες δεν φαίνεται πρόθυμη να τους υποδεχθεί.
Το εν λόγω πλοίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe και μεταφέρει ανθρώπους που διασώθηκαν σε μία σειρά επιχειρήσεων την περασμένη νύχτα. Αναμένεται να φτάσει στις επόμενες ώρες στη Μάλτα κι εάν η χώρα δεν τους δεχθεί τελικά -όπως έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια-, τότε θα βρουν κλειστά και τα ιταλικά λιμάνια.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει σκληρή γραμμή στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Έτσι, με σημερινή απόφασή του, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ηγείται ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο Aquarius στα λιμάνια της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η Βαλέτα δεν δέχεται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Από την πλευρά της, η Μάλτα απάντησε ότι η κυβέρνησή της δεν είναι η αρμόδια για τον συντονισμό των σχετικών επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, η διάσωση των 629 μεταναστών που έγινε στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, συντονίστηκε από το κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Ρώμη. Επομένως -τονίζει η Βαλέτα- η κυβέρνησης της Μάλτας ούτε συντονίζει ούτε έχει τη δικαιοδοσία για το εν λόγω ζήτημα.
Ακολούθησε νέα δήλωση από τον Σαλβίνι που επέμεινε ότι τα ιταλικά λιμάνια θα είναι κλειστά για το Aquarius, πετώντας και πάλι το μπαλάκι στη Βαλέτα.
Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ επισήμανε ότι η χώρα του σκοπεύει να χτίσει καλές σχέσεις με τη γειτονική Ιταλία, καθώς πιστεύει ότι τα συμφέροντα των δύο κρατών είναι ανάλογα. Όπως υποστήριξε, η Μάλτα ενεργούσε πάντοτε με βάση τους κανόνες για τη διεθνή μετανάστευση, συμπληρώνοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί να σωθούν οι ζωές των μεταναστών.
Εφημερίδα των Συντακτών